U cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“, a u vezi sa krivičnim djelom „Razbojništvo“ i „Teška krađa“, lišeno slobode jedno lice iz Ljubuškog

Dana 16.09.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su  poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnog djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana  340., a  u vezi sa krivičnim djelom „Razbojništvo“ iz člana 289.  i „Teška krađa“ iz člana 287. KZ FBiH, lišili slobode jedno lice iz Ljubuškog inicijala M.B (19  88.), a koje je od ranije poznato policijskim i pravosudnim strukturama kao višestruki povratnik u vršenju imovinskih delikata.

 

Naime, lišeni slobode M.B. se sumnjiči da je  po prethodnom dogovoru sa drugim licima 17. septembra 2013. godine, u cilju sticanja protupravene imovinske koristi, otuđio p.m.v. sa kojim se odvezao do zlatarske radnje „Perla“ u Ljubuškom, gdje je maskiran i naoružan pištoljem izvršio razbojništvo nad vlasnikom zlatare inicijala I.B., a nakon što je isti izašao i zaključao radnju. Prilikom izvršenja razbojništva osumnjičeni M.B je vlasniku zlatare I.B. nanio pištoljem u predjelu glave tjelesne povrede, a potom mu otuđio torbu u kojoj su se nalazile lične stvari  i određena količinom novca, nakon čega se osumnjičeni dao u bjekstvo.

 

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Kantonalnog suda u Mostaru pripadnici Federalne uprave policije izvršili su u Ljubuškom pretres kuće i p.m.v., koje koristi osumnjičeni kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.


Lice lišeno slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, u zakonskom roku biti predato na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o  izvršenim krivičnim djelima.