U nastavku operativne akcije “Lipa” lišena slobode dva lica zbog KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

U nastavku realizacije operativno taktičke akcije kodnog naziva „Lipa“, započete 07.07.2020. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su danas 06.10.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode još dva lice iz Sarajeva, inicijala A.H. (1979.) i T.H. (1974.) koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. KZ Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres stambenog objekta na području općine Centar – Sarajevo, koji koriste osumnjičena lica, kojom prilikom je pronađena NN materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge „Amfetamin“ i „Cannabis Sativa L“, vaga za precizno vaganje, pribor za konzumiranje opojne droge, ručna bomba, okvir i određena količina municije za vatreno oružje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije, u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Podsjećamo, u sklopu ove višemjesečne istage u prethodnom periodu lišeno je slobode i zadokumentovano deset lica protiv kojih je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.