U realizaciji OTA “Inpact2 lišeno slobode osam lica zbog KD “Organizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelima “Iznuda” , “Prijevara” i “Otmica”

Dana 23.11.2020. godine policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Inpact”, a vezano za dokumentovanje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Organizovani kriminal” iz člana 342., a u vezi sa krivičnim djelima “Iznuda” iz člana 295., “Prijevara” iz člana 294., “Otmica” iz člana 180. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postupajući po Naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi na devet lokacija na području Mostara, te je lišeno slobode osam lica iz Mostara inicijala S.Đ. (1978.), A.Š. (1987.), A.F.(1991.), R.D. (1970.), M.V. (1979.), V.D. (1975.), Đ.D. (1982.) i E.M. (1972.), koji se sumnjiče da su se u mjesecu martu 2020. godine, planski udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećem licu od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke ”Audi A6” i novčani iznos od 3.400 KM, a nakon čega su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od istog na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo “BMW” čija je vrijednost cca 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Prilikom pretresa je do sada pronađena NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge “amfetamin” i “cannabis sativa L” vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena sloboede će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Značajnu područku prilikom realizacije ove operativne akcije su pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.Đ