Lišena slobode tri lica iz Sarajeva u sklopu operativno-taktičke akcije “APERKAT”

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 23.12.2020. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „APERKAT“ a vezano za dokumentovanje lica i krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 2. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu vrše se pretresi na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, te su lišena slobode tri lica iz Sarajeva inicijala A.E. (1991.), A.S. (1998.) i J.B.. (2001.) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičng djela. Lice A.E. je ranije poznato policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnik u vršenju krivičnih djela, zbog čega je više puta osuđivano.

Navedena lica se sumnjiče da su duži vremenski period na području Kantona Sarajevo s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kontinuirano vršila nabavku i preprodaju opojne droge „Canabis Sativa L“, „Amfetamin“.

U toku ove tromješečne istrage policijski službenici su na području Kantona Sarajevo lišili slobode 10 lica kod kojih je priliko pretresa pronađena opojna droga koju su isti kupili od strane osumnjičenih koji su lišeni slobode u današnjoj akciji.

Dosadašnjom istragom i prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Canabis Sativa L“, „Amfetamin“, drobilica, sredstva za pakovanje i vaganje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima. Kod lica A.E. je prilikom današnjeg pretresa pored ostalog pronađeno i oduzeto cca. 40 paketića opojne droge spremne za uličnu prodaju.
Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije i zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.