Saradnja Federalne uprave policije i Sudske policije u Federaciji BiH

Zamjenik direktora Federalne uprave policije g. Ensad Korman koji trenutno obavlja dužnost v.d. direktora Federalne uprave policije, danas, 05.02.2021. godine, je posjetio Sudsku policiju u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojom prilikom se sastao sa g. Dženadom Grošom, direktorom Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na održanom sastanku se razgovaralo o uspješnoj saradnji između ove dvije federalne institucije u proteklom periodu, kao i potrebi kontinuiranog produbljivanja međuagencijske saradnje na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom se direktor Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine zahvalio g. Ensadu Kormanu na podršci koja je počev od osnivanja Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine do danas bila prisutna od strane policijskih službenika i drugih službi Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Federalne uprave policije.

Pored ostalog, naglasak je dat na potrebu jačanja operativne saradnje u segmentu razmjene informacija između navedenih institucija koje su od značaja za realizaciju poslova iz nadležnosti istih policijskih agencija, kao i organizaciju zajedničkih obuka za policijske službenike i službenike sudske policije, što će svakako biti od značaj za rad i rezultate rada pravosudnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na kraju je zaključeno da je dobra saradnja policijskih agencija od značaja za rad cjelokupnog sistema, i da kao takva može doprinijeti povećanju stepena efikasnosti u radu policijskih agencija, ali i povečanju efikasnosti u radu pravosudnih institucija, što u konačnici doprinosi većem stepenu sigurnosti građana i vladavini prava, te je dogovoreno češće održavanje ovakvih sastanaka, kao i zajedničkih sastanaka sa predstavnicima federalnih i drugih pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona.

Sastanku su osim g. Ensada Kormana i g. Dženada Groše prisustvovali i g-đa Marina Zović, ispred Kabineta direktora Federalne uprave policije, kao i g. Mahir Smailbegović, šef Kabineta direktora Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.