Radna posjeta Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona u cilju jačanja saradnje

Danas je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona posjetio zamjenik direktora, gdin. Ensad Korman, kojom prilikom je održao radni sastanak sa glavnom tužiteljicom Vesnom Kaknjo, gdje se razgovaralo o aktuelnim predmetima u radu koji se provode određene istražne organizacione jedinice Uprave policije pod nadzorom navedenog Tužilaštva. 

Poseban osvrt su bili predmeti visoke korupcije, gdje je iznesen kao eklatantan primjer okončana istraga Federalne uprave policije i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, gdje je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv N.K., A. T. i pravnog lica „EU Exsplosive“ d.o.o Zenica, zbog produženog krivičnog djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ FBIH, u kojem predmetu je utvrđena prisvojena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu preko 8.000.000 KM. 

Rad u ovom predmetu je bio organizovan u okviru zajedničkog tima istražitelja i tužilaca koji su intenzivno radili od 2019. godine do januara 2021. godine kada je podignuta optužnica protiv gore osumnjičenih. 

U konkretnom predmetu vođena je i finansijska istraga protiv N.K. i drugih njemu bliskih lica, koja je u konačnici rezultirala podnošenjem prijedloga za oduzimanje imovinske koristi, kao i određivanju mjere osiguranja – blokada računa kod određenih banaka. 

Glavna tužiteljica Kaknjo je na sastanku izrazila svoju posebnu zahvalnost Zamjeniku direktora Federalne uprave policije i istražiteljima koji su radili na ovom predmetu, koji su zahvaljujući svojim profesionalnim referencama i upravljačkim sposobnostima dali značajan doprinos u rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog krivičnog djela. Takođe je istaknuto da se rad na ovom predmetu odvijao u nesvakidašnjim i otežanim uslovima rada prouzrokovanim stanjem pandemije uzrokovane virusom COVID-19, što nije predstavljalo prepreku da se ovakvi počinioci privedu licu pravde, zbog entuzijazma istražnog tima. 

U konačnici Zamjenik direktora i Glavna tužiteljica su se složili da upravo ovakvim rezultatima doprinose predan, profesionalan, ažuran i disciplinovan rad, te zalaganje kako policijskih službenika tako i tužioca. 

Na sastanku se razgovaralo i o drugim aktelnim predmetima u radu, zatim o modalitetima buduće saradnje u cilju dokumentovanja krivičnih djela iz domena Uprave policije.