Radna posjeta FUP-u od strane delegacije iz Crne Gore

Danas je Federalnoj upravi policije upriličena prva radna posjeta od strane delegacije Crne Gore, na čelu sa Državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Radom Milošević, te članovima delegacije Velimišem Šljivančanin – Otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u BiH, Filipom Adžić – savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore, Milicom Kovačević – direktorica NVO Centar za demokratsku tranziciju, Kristinom Đukanović – samostalna policijska savjetnica i Ljubicom Damjanović – savjetnica u kabineta ministra.

Cilj ove radne posjete je prvenstveno jačanje saradnje između ove dvije države, posebno u segemntu policijskog rada, a vezano za borbu u protiv terorizma, te prevenciju i suzbijanje od nasilnog ekstremizma. Vezano za navedeno, napravljen je osvrt na aktivnosti koje su obuhvaćene Zajedničkim Akcionim planom za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu iz 2018. godine, kao i Sporazumom o sprovođenju Zajedničkog Akcionog plana o borbi protiv terorizma, potpisanom u novembru 2019. godine u Skoplju.

Na sasatanku se razgovaralo, odnosno razmjenjena su iskustva i dobre prakse kada je u pitanju navedena problematika, a posebno se osvrnulo na institucionalne kapacitete Federalne uprave policije, strateške i normativne okvire borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao mehanizme za provedbu istih.

Nadalje, tokom današnjeg sastanka razgovaralo se i na temu visokotehnoloških sistema komunikacije i digitalnih mreža otpornih na širenje radikalizacije i nasilnog ekstremizma, posebno u dijelu koji se odnosi na jačanje svijesti u društvu o opasnostima korišćenja visokotehnoloških sistema komunikacije za širenje govora mržnje kao i izgradnje implementacije najbolje politike, zakonskih rešenja i prakse suprotsavljanju korišćenja ovih sredstava komunikacije za širenje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode u terorizam.

Posebno, se stavio akcenat na reintegraciju i resocijalizaciju povratnika sa stranih ratišta, a posebno na aktivnosti usmjerene na siguran povratak BH državljana, žena i djece, iz izbjegličkih kampova u Siriji, a koje se kontinuirano provode od strane Federalne uprave policije u saradnji sa socijalnim službama, zdravstvom, školstvom, centrima za mentalno zdravlje, i dr. nadležnim institucijama.

U konačnici, zaljukčeno je da je samo brza i efikasna policijska saradnja između država Zapadnog Balkana, od izuzetnog značaja u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji kako na državnom tako i međunarodnom nivou. U tom pravcu predloženo je ispred delegacije Crne Gore da se u skorijoj budućnosti inicira potpisivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovne i Crne Gore u clilju efikasne razmjene informacija i kriminalističko obavještajnih podataka iz oblasti terorizma i nasilnog ekstremizma, a posredstvom Kontakt tački što bi bilo od izuzetne važnosti kada je u pitanju navedena problematika, odnosno dokumentovanje krivičnih djela i njenih izvršilaca.