Obilježavanje 1. jula/srpnja – Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja 1. jula „Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine“, danas je u vremenu od 12,00 do 13,00 sati na relaciji Vrace – Skenderija – Vijećnica – Vječna vatra – Skenderija – Marijin Dvor – Dolac Malta – Vrace, Federalna uprava policije održala svečani Defile u kojem su učestvovali brojni policijski službenici sa službenim vozilima (specijalistička policijska vozila „Bov“, motocikli, kvadovi, označena i civilna policijska vozila), kako bi predstavili dio snaga i kapaciteta koje koristi u cilju stvaranja sigurnog okruženja. Defile je propraćen iz helikoptera Federalne uprave policije koji ujedno čini sastavni dio ove svečane ceremonije.

Ovaj izuzetno važan dan su svojim prisustvom uveličali i propratili građani Sarajeva, mališani iz šest vrtića JU “Djeca Sarajeva”, te predstavnici medija na koji način je pokazano zajedništvo koje je temeljna svrha postojanja Federalne uprave policije upravo, a to je zaštita i sigurnost svakog građanina u Bosni i Hercegovini.

Defile

Pored navedenog današnjem obilježavanju Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine prethodile su i druge aktivnosti, koje se tradicionalno održavaju u susret ovom događaju, a to su:

Naime, u vremenskom periodu od 28.06. – 29.06.2021. godine održana su sportska takmičenja u disciplini mali nogomet, gdje je ekipa Federalne uprave policije osvojila prvo mjesto, drugo mjeseto pripalo je ekipi Sudske policije Bosne i Hercegovine, dok je treće mjesto osvojila ekipa Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Tim povodom su službenicima sa najboljim rezultatom uručene prigodne nagrade, odnosno pohvale i pehari.

Nogometni turnir

Također, dana 01.07.2021. godine delegacije Federalne uprave policije, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Sindikata Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te gdin. Irfan Čengić, član Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH su položili cvijeće ispred spomen ploče na svečanom ulazu u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a nakon toga i na Šehidskom mezarju „Kovači“ i na grobu prvog predsjednika RBiH. 

Polaganje cvijeća ispred spomen ploče na svačenom ulazu u sjedište FMUP-a
Polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju "Kovači"
Polaganje cvijeća na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine

Također, položeno je cvijeće na spomen obilježju na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra, Joze Leutara, kao i u „Centru za obuku policijskih kadrova – Mahir Begić“ u Suhodolu. Na današnji dan delegacija ove Uprave policije položila je cvijeće na „Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“.

Polaganje cvijeća na spomen obilježje na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra, gosp. Joze Leutara
Polaganje cvijeća u "Centru za obuku policijskih kadrova- Mahir Begić"
Polaganje cvijeća na "Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva"

Na Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine se dodjeljuju i nagrade i priznanja onima koji su u protekloj godini postigli izvanredne rezultate, i čiji rad i zalaganje su dokazali spremnost Federalne uprave policije da se uhvati u koštac sa najkompleksnijim oblicima kriminala.