U nastavku akcije “Aperkat” lišeno slobode još tri lica

U nastavku operativno taktičke akcije kodnog naziva „Aperkat“ policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 22.07.2021. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, ponovo provodili aktivnosti na dokumentovanju lica vezano za krivična djela „Organizovani kriminal“ iz člana 342, „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1, „Nedozvoljena trgovina“ iz člana 267, „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373, „Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih materija“ iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Pored gore navedenih krivičnih djela ovom istragom su obuhvaćene aktivnosti na dokumentovanju krivičnog djela ubistvo u pokušaju.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi stambenih objekata koje koriste osumnjičeni na četiri lokacije na području Kantona Sarajevo, te je lišeno slobode tri lica iz Sarajeva inicijala F.Š. (1977.), O.H. (1990.) i S.Z. (1997.). Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oružje, municija, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije u zakonskom roku biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

Podsjećamo, u sklopu ove višemjesečne istrage pored gore navedenih lica, lišeno je slobode još 11 lica iz Sarajeva inicijala A.E. (1991.), A.S. (1998.), J.B. (2001.), D.K. (1974.), Z.D. (1965.), K.K. (1982.) i K.S. (1972.), S.K. (1970.), T.K. (1994.), Dž.K. (1999.) i N.Š. (1991.), kod kojih je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina opojne droge „Canabis Sativa L“, „Amfetamin“, „Kokain“, drobilica, sredstva za pakovanje i vaganje, mobilni telefonski aparati i sim kartice, oružje, municija, te drugi predmeti koji potiču ili dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Također, u sklopu ove istrage policijski službenici Federalne uprave policije su u ranijem periodu na području Kantona Sarajevo, lišili slobode 10 lica kod kojih je prilikom pretresa pronađena opojna droga koju su isti kupili od strane osumnjičenih, te se istim stavlja na teret krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.