Delegacija Sekretarijata Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), posjetila Federalnu upravu policije

Dana 20.09.2021. godine zamjenik direktora Federalne uprave policije, gdin. Ensad Korman sa saradnicima je u prvu radnu posjetu primio delegaciju Sekretarijata Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), a vezano za implementaciju preporuka koje je Komitet formulisao u svom izvještaju o periodičnoj posjeti Bosni i Hercegovini iz 2019. godine.

Na navedenom sastanku se razgovaralo o postupanju sa osobama lišenim slobode u Federalnoj upravi policije, gdje je naglašeno da Federalna uprava policije nije imala pristužbi o zlostavljanju i mučenju osoba lišenih slobode, osim u jednom slučaju, a koji je obuhvaćen izvještajem CPT, gdje je nakon provedenog internog postupka utvrđeno da nema dovoljno dokaza za dalje postupanje.

Tokom ove posjete delegacija Sekretarijata Evropskog komiteta je obišla prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode Federalne uprave policije, gdje je kontstovano da je stanje prostorija na zadovaljavajućem nivou, odnosno da zadovoljavaju evropske standarde, a koje između ostalog obuhvataju i posebnu prostoriju za advokate.

Pored navedenog isti su posjetili i prostoriju za audio i video snimanje, gdje je također konstatovano da su prostorije na zadovaljovajućem nivou. Između ostalog razgovaralo se o kriterijma za odabir osoba za izbor policijskih službenika, obukama policijskih službenika vezano za metodologiju ispitivanja, te kriminalističku obradu lica lišenih slobode, kao i o drugim pitanjima koja se tiču problematike obuhvaćene Izvještajem CPT-a.