Federalna uprava policije dala doprinos u realizaciji međunarodne akcije “Balkanski narko kartel” u kojoj je optužena 61 osoba

U međunarodnoj akciji koja je sprovedena od strane Nacionalne policija Španije, USKOK RH, Federalne policija Njemačke, Nacionalnog ureda za istrage Slovenije, Ureda za borbu protiv trgovine narkotika SAD i Nacionalne policije Kolumbije, dala je veliki doprinos svojim učešćem u istoj i Federalna uprava policije, a što je i zvanično i objavljeno od strane Europola. Ove aktivnosti Operativne radne grupe u kojoj su bili i pripadnici Federalne uprave policije, planirane su u Europolovoj strategiji za suzbijanje ozbiljnog organiziranog kriminala sa Zapadnog Balkana.

Naime, tokom 2021. godine provedeno je niz akcija u kojoj su učestvovale Bosna i Hercegovina, Španija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, SAD i Kolumbija, uz koordinaciju Europola. U ovoj opsežnoj međunarodnoj policijskoj operaciji u kojoj je učestvovalo osam zemalja, razbijen je tzv. “Balkanski narko kartel” koji je bio zadužen za prodaju kokain širom Evrope. “Ova izuzetno mobilna kriminalna organizacija imala je produžnice aktivne u nekoliko evropskih zemalja, a sastojala se uglavnom od kriminalaca iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije”.

Akcije su rezultirale podizanjem optužnica protiv 61 osobe od kojih su 23 uhapšene. Zaplijenjeno je 2,6 tone kokaina, 324 kilograma marihuane, 612.000 eura u gotovini, devet luksuznih automobila i pet motocikala.

Španski istražitelji su u saradnji s kolegama iz obavještajne službe došli do saznanja da ovaj kartel priprema veliki uvoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu na proljeće ove godine. Vršen je nadzor dok su se osumnjičeni kretali naprijed-nazad između Španije i Južne Amerike kako bi okončali uvoz 1,25 tona kokaina. Istraga je ubrzana kada su dva čelnika narko-kartela otputovala u Španiju kako bi se pripremili za dolazak pošiljke.

U ranim jutarnjim satima, 10.3.2021. službenici Španske nacionalne garde su izvršili paralelne pretrese u Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji, te uhapsili 13 osoba među kojima su dva glavna čovjeka kartela i policajci koji su s njima sarađivali. Španski istražitelji su prekinuli i alternativne tokove prihoda kartela poput proizvodnje i prodaje marihuane i luksuznih automobila.

U nastavku akcije u maju 2021. Nacionalna policija u Sloveniji je optužila još 48 pripadnika organizirane kriminalne grupe zbog učešća u distribuciji kokaina i marihuane diljem Evrope. Ukupno je 10 osumnjičenih do sada uhapšeno.