Okončan dvodnevni sastanak Koordinacije direktora FUP-a i komesara/direktora Uprava policija KMUP-ova

U Goraždu je u periodu od 14.-15.10.2021. godine, održan redovan sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije, gdin. Ensad Korman je otvorio ovaj sastanak tako što je pozdravio prisutne i poželio dobrodošlicu u ime Federalne uprave policije i u svoje lično ime, a potom se zahvalio komesaru Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona, Mirsadu Hrapi koji je domaćin ovog dvodnevnog sastanka, a posebno je izrazio zahvalnost premijerki gđi. Aidi Obući, kao i ministru unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona, gdinu. Arminu Mandži, koji su uveličali svojim prisustvom uvodni dio sastanka, a koji inače svesrdno pružaju podršku Federalnoj upravi policije u cilju jačanja saradnje i stvaranja sigurnog okruženja.

U uvodnom dijelu sastanka kratko se obratila premijerka gđa. Aida Obuća, navodeći da je posljednji sastanak direktora/komesara održan u Goraždu 2017. godine, da imaju čast da nakon četiri godine ponovo ugoste uvažene direktore i komesare, jer su svi svjesni značaja ovakvih sastanaka kada je u pitanju sigurnosni aspekt našeg društva, posebno u segmentu borbe protiv ozbiljnih vidova kriminala sa akcentom na korupciju koja se infiltrirala u sve aspekte društva.

Ministar, gdin. Armin Mandžo i komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona su takođe poželjeli dobrodošlicu svim direktorima/komesarima navodeći da je ovaj sastanak od velikog značaja za Kanton, ističući da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona spremno i otvoreno za sve vidove saradnje i zajedničkih aktivnosti sa policijskim agencijama u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno Bosni i Hercegovini.

Nakon uvodnih obraćanja Zamjenik direktora, gdin. Korman je prisutne upoznao sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za prvih devet mjeseci 2021. godinu, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada u Federaciji BiH, rad policije u Federaciji BiH, te druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i hercegovine prema statističkim podacima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije prezentovanih po zadatim segmentima za septembar 2021. godine u odnosu na isti mjesec 2020. godine, ono karakteriše smanjenje:

  • broj izvršenih krivičnih djela manji je za 43 djela ili 3,13%;
  • broj saobraćajnih nesreća manji je za 30 nesreća ili 1,70%;
  • broj napada na ovlaštena službena lica manji je za 4 napada ili 57,14%;
  • dok je broj registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira povećan za 12 prekršaja ili 0,91%.

Kada govorimo o stanju sigurnosti za period januar-septembar 2021. godine, na području Federacije Bosne i Hercegovine, u odnosu na uporedni period 2020. godine, isto karakteriše smanjenje:

  • broja izvršenih krivičnih djela kojih je manje za 250 djela ili 2,12%,
  • broja napada na ovlaštena službena lica kojih je manje za 6 napada ili 9,52%,
  • dok je povećan broj saobraćajnih nesreća više je za 58 nesreća ili 0,39%,
  • i povećan je broj registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.112 ili 5,54%.

Drugog dana sastanka pridružili su se direktor Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL), gospodin Stephen Glaser, ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, te gđa. Dijana Stevanović ispred Delegacije Europske unije/Ured specijalnog predstavnika Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Gđa. Dijana Stevanović je u svom obraćanju navela da Delegacije Europske unije/Ured specijalnog predstavnika Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, podržava koordinacijske sastanke policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom se osvrnula na strateške i programske prioritete Evropske unije iz oblasti unutrašnjih poslova. Naime, gđa. Stevanović je istakla da je jedan od prioritetnih ciljeva Evropske unije pružanje podrške policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini prvenstveno na jačanju kapaciteta i implementaciji preporuka iz mišljenja Evropske unije. Nadalje, gđa. Stevanović je upoznala prisutne kada je u pitanju trenuti status, odnosno aktivnosti na uspostavi kontakt tačke EUROPOL-a, obzirom da je navedena inicijativa takođe jedna od preporuka Evropske unije.

Nadalje, tokom ovog sastanka se razgovaralo o poduzetim aktivnostima na reorganizaciji Support tima Federacije BiH, a vezano za razvoj i održavanje informacionih sistema u Federaciji BiH.

Također, se napravio kraći osvrt na dosadašnje aktivnosti Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje su trenutno u završnoj fazi.

Pored navedenog razgovaralo se planiranim aktivnostima u sklopu Asocijacije direktora policija jugoistočne Europe „SEPCA“, a vezano za revidiranje Izvještaja o procjeni prijetnje od organizovanog kriminala za područje Jugoistočne Evrope i uspostavu operativnih taktičkih grupa, koje bi za cilj imale poticanje razmjene policijskih informacija/podataka i pokretanje operativnih mjera. Napomenuto je da su međunarodni partner za ove aktivnosti pružili punu podršku SEPCA-i i to kroz projekat IPA 2019, EMPACT, te ICTAP-a, OSCE-a i dr. partnera, s ciljem razmjene informacija/podataka i iskustava, eventualnog otvaranja istraga, nabavke MTS-a, edukacija i sl.

U završnom djelu sastanka obratio se gdin. Stephen Glaser te se zahvalio na pozivu za ovaj sastanak, nakon čega su istom prezentovne realizovane aktivnosti vezano za izradu jedinstvene policijske uniforme za Federaciju Bosne i Hercegovine. U završnici gdin. Stephen Glaser naglasio da podržava policijske agencije u Bosni i Hercegovini i da je uvijek spreman na razgovor u cilju iznalaženja najboljih rješenja ukoliko ista predstavljaju prepreku u radu sigurnosnog sektora.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, doneseni su slijedeći zaključci, i to:

  1. Sagledavajući sveukupne pokazatelje iz segmenata sigurnosti: kriminalitet, javni red i mir, saobraćaja i aktivnosti policije, u cjelokupnom izvještajnom periodu januar – septembar 2021. godine zaključuje se da je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućem nivou.
  2. Obzirom da je evidentno da sve policijske agencije u Federaciji BiH imaju problema sa nedostatnim ljudskim resursima u smislu nepopunjenosti, rukovodioci svih policijskih intitucija na području Federacije Bosne i Hercegovine, ponovo apeluju na nadležne institucije, da shvate ozbiljnost ovog gorućeg problema svih KMUP-ova i Federalne uprave policije, te da u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se odobrila novčana sredstva u budžetima, te pokrenule aktivnosti na prijemu novih policijskih kadrova.
  3. Vezano za revidiranje Izvještaja o procjeni prijetnje od organizovanog kriminala za područje Jugoistočne Europe i uspostavu operativnih taktičkih grupa, dogovoreno je da će u što kraćem roku kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Federalnoj upravi policije dostaviti operativne podatke, odnosno procjene prijetnji za svaki kanton zasebno, a koje će biti objedinjene od strane Federalne uprave policije, te dostavljene SEPC-i u dalju proceduru radi revidiranja predmetnog Izvještaja, kao i za potrebe radne grupe koja trenutno radi na izradi Strategije BiH za borbu protiv organizovanog kriminala za period 2021. – 2024.
  4. Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine, će dostaviti nacrt Uredbe Federalnoj upravi policije i upravama policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, na upoznavanje i davanje saglasnosti, a sve u cilju implementaciji daljih aktivnosti.
  5. U konačnici ostaje na snazi raniji zaključak da će se kontinuirano provoditi aktivnosti na inteziviranju i jačanju međusobne saradnje policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine po svim linijama rada, a posebno, sa sigurnosnog aspekta po prioritenim oblastima, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti u borbi protiv kriminaliteta.