Potpisan Memorandum o razumijevanju, stručnoj saradnji i uzajamnoj podršci u istraživanjima u oblasti sigurnosti između Federalne uprave policije i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

Dana, 10.12.2021. godine, potpisan je Memorandum o razumijevanju, stručnoj saradnji i uzajamnoj podršci u istraživanjima u oblasti sigurnosti između Federalne uprave policije i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Sporazum su potpisali zamjenik direktora Federalne uprave policije gdin Ensad Korman i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdin Sead Turčalo.

Ovim memorandumom uređuju se modaliteti uzajamne podrške u oblastima, naučno-stručne saradnje, organizacije i učešća u obukama, seminarima, radionicama i drugim specijalističkim modulima, ekspertne pomoći i razmjene stručnjaka u unapređenju i izradi strategijskih dokumenata, saradnja u programima osposobljavanja, stručna pomoć u istraživanju, te proučavanje problema od zajedničkog interesa, kao i načini njihovog rješavanja.

Memorandum je nastao kao potreba saradnje u oblasti sigurnosti koja se izučava i naučno-stručno verificira kroz nastavne i naučno-istraživačke aktivnosti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, te imajući u vidu značajnu ulogu nauke i struke u unapređenju poslova unutrašnje sigurnosti kroz aktivnosti Federalne uprave policije i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Potpisivanje memorandum je i potvrda opredijeljenosti ugovorenih strana za stvaranje novih struktura saradnje, odnosno novih načina rada kako bi se eventualni uzroci objektivnih opasnosti spriječile ili smanjile. S obzirom na kompleksnost savremenog sigurnosnog okruženja, preventivne aktivnosti u smanjenju opasnosti postižu se zajedničkim djelovanjem institucija.