U Konjicu održan redovni sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora KMUP-ova

U Konjicu je u periodu 23. i 24.03.2022. godine, održan redovni sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na održanom sastanku, a u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za januar i februar 2022. godine, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima u FBiH, sa akcentom na eventualni uticaj na stanje sigurnosti – kriminaliteta u FBiH, uslijed oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, prema statističkim podacima kantonalnih Ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, za period januar 2022. godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine, karakteriše smanjenje svih posmatranih parametara i to:

  • broja izvršenih krivičnih djela za 188 ili 14,42% manje djela,
  • broja saobraćajnih nesreća za 93 ili 5,73% manje nesreća,
  • broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.375 ili 54,65% manje prekršaja
  • kao i broja napada na ovlaštena službena lica za 2 ili 33,33% manje napada.

Nadalje, stanje sigurnosti u mjesecu februaru 2022. godine u odnosu na februar 2021. godine, karakteriše smanjenje:

  • broja izvršenih krivičnih djela za 112 ili 8,56% manje djela,
  • broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.076 ili 47,51% manje prekršaja
  • broja napada na ovlaštena službena lica za pet ili 50% manje napada
  • te povećanje broja saobraćajnih nesreća za 36 ili 2,61% nesreću.

Drugog dana, sastanku su se pridružili učesnici iz institucija BiH i međunarodnih partnera:

  • gdin. Edin Serezlić, Razvojni program Ujedinjanih nacija u BiH (UNDP BiH),
  • gđa. Dijana Stevanović, Evropska komisija u BiH,
  • gdin. Mladen Mrkaja i gdin. Damir Hrlić, IPA 2017 Twinning projekt,
  • gdin. Stephen Glaser i gđa. Lejla Bektašević, Ambasade SAD (INL),
  • gdin. Ermin Pešto i gdin. Jasmin Selimović, Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW KO BiH),
  • gđa. Dijana Šatara, OHR, i
  • gdin. Thomas Egalmair, EUFOR,
  • gđa. Stephanie Barnwell i gdin. Igor Gačanović, The HALO Trust..

Ovi domaći i međunarodni patneri dali su znatan doprinos sektoru sigurnosti u Bosni i Hercegovini kroz dobru koordinaciju, veoma uspješnu i profesionalnu saradnju, te dobru namjeru koju nesebično iskazuju sve ove godine prema policijskim strukturama u Federaciji Bosni i Hercegovini. Također, kroz podršku unapređenja i razvoj kapaciteta policijskih agencija u pogledu materijalno-tehničkog opremanja i edukacije policijskih službenika s ciljem efikasnijeg praćenja i borbe sa najnovijim trendovima i savremenim tehnologijama koje koriste kriminalne grupe i pojedinci u vršenju krivičnih djela.

Finansijsku podršku za organizaciju ovog dvodnevnog sastanka je pružio UNDP, a ispred koje organizacije je gospodin Edin Serezlić predstavio projekte koji se već sprovode od strane UNDP-a i koji se planiraju sprovesti u narednom periodu u cilju pružanja podrške policijskim agencijama u BiH, vezano za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Naime, prezentirana je informacija o predstojećim aktivnostima u okviru UNDP projekta PILLAR, a vezano za organizaciju kampanja podizanja svijesti o odgovornom držanju naoružanja kao i opasnostima držanja nelegalnog naoružanja, te uticaju istog na žene, djecu i mlade muškarce. U tom smislu prisutni su se složili da će u narednom periodu pružiti punu podršku osoblju UNDP-a u provođenju navedenih kampanja.

Također, prisutnima je prezentirana informacija o upitniku koji će UNDP dostaviti policijskim agencijma u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji ima za cilj analizu dosadašnjeg napretka u implementaciji Regionalne mape puta za kontrolu malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu do 2024. kao i identifikaciju konkretnih potreba policijskih agencija u oblasti malog i lakog naoružanja a u smislu potrebe za daljim opremanjem i obučavanjem.

U okviru Mape puta za kontrolu malog i lakog naoružanja pomoćnik ministra sigurnosti i predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja, gdin Ermin Pešto se obratio prisutnima sa informacijama o aktivnostima u ovoj oblasti, kao i detaljima nedavno usvojene Strategije i Akcionog plana za borbu protiv malog i lakog naoružanja.

Gdin. Pešto je naveo da Bosna i Hercegovina već duži niz godina ima usvojenu Strategiju u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja, na temelju čega je uspostavljen koordinacioni odbor SALW koji ima zadatak da prati i nadzire realizaciju zadatih ciljeva iz akcionog plana. Implementacija strategije u ovoj oblasti povezana je sa implementacijom i drugih strateških dokumenata u BiH.

Najznačajniji rezultati koji su postignuti su to da su nadležni organi u BiH su usvojili zakone o oružju i municiji u cilju usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, izrađene su analize i procjene pravnih okvira za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja, usvojen je zakon o obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja i pripadajuće municije, prikupljeni su statistički podaci o legalnom oružju u posjedu građana u BiH, te se mogu pratiti trendovi za svaku godinu. Ukupno je uništeno 21.144 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, nastavljene su aktivnosti na uništavanju viškova naoružanja u posjedu oružanih snaga bih, gdje je ukupno za četiri godine uništeno 7.706.32 tona.

Predstavnica Delegacije EU u BiH / Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, gospođa Dijana Stevanović prisutne je upoznala o tekućim projektima EU, kao i prioritetima iz oblasti vladavine prava, te programima koji su u narednom periodu planirani i uključivat će agencije za provedbu zakona na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, gdin. Mladen Mrkaja i gdin. Damir Hrlić su predstaviti projekat “EU za borbu protiv kibernetičkog kriminala u Bosni i Hercegovini”, finansiran od strane Europske unije, iz IPA fonda za 2017. godinu. Radi se o projektu izgradnje kapaciteta, koji se sastoji od dvije komponente. Prva je usmjerena na prenošenje praktičnih znanja potrebnih za borbu protiv kibernetičkog kriminala, a druga je usmjerena na pravno područje te uključuje izradu pravilnika.

Među glavnim korisnicima projekta su Federalna uprava policije i ministarstava unutrašnjih poslova kantona, obzirom da je projekt prvenstveno podrška razvoju nižih nivoa policijskog sistema u BiH, gdje su najpotrebnija dodatna znanja za borbu protiv kibernetičkog kriminala.
Uslijed značajnog povećanja broja kaznenih djela kibernetičkog kriminala, te štete koja time nastaje za građane i preduzeća, uspješna provedba ovog projekta je postala posebno važna.
Nakon upoznavanja sa aktivnostima Koordinacionog odbora, gđa. Stephanie Barnwell je predstavila aktivnosti organizacije The HALO Trust, kroz projekte koji su u prethodnom periodu sprovodila u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ministartstvom odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, gdje je cjelokupna zaliha naoružanja obilježena i registrovana.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

  1. Sagledavajući sveukupne pokazatelje iz segmenata sigurnosti: kriminalitet, javni red i mir, saobraćaj i aktivnosti policije, za period januar i februar 2022. godine zaključuje se da je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućem nivou.
  2. Policijske agencije na području Federacije Bosne i Hercegovine, budno prate dešavanja na međunarodnom nivou, sa posebnim akcentom na oružani sukob Ukrajine i Rusije i refleksiju navedenog sukoba na sve segmente društva u Federaciji Bosne i Hercegovine. U narednom periodu policijske institucije u okviru svojih zakonskih nadležnosti poduzimat će preventivne aktivnosti na praćenju i sprečavanju svih onih aktivnosti koje bi mogle ugroziti javni red i mir, ali i onih aktivnosti koje bi rezultirale počinjenjima krivičnih djela, poput širenje govora mržnje, podstrekavanje na narušavanje javnog reda i mira, na činjenja krivičnih djela terorizma, odlaska na ratište Ukrajine, trgovina oružjem, i svih onih drugih krivičnih djela koje bi nastale kao rezultat trenutne situacije na navedenom ratištu, a sa ciljem održavanja visokog nivoa stanja sigurnosti, kako bi naši građani u najmanjoj mogućoj mjeri osjetili refleksije navedenog sukoba. U tom smislu bit će intenzivirane aktivnosti na još čvršćoj međusobnoj saradnji sa policijskim organima na entitetskom i državnom nivou.
  3. Federalna uprava policije, nastavno na prethodnu saradnju sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova uokvirenu kroz Memorandum o saradnji u borbi protiv terorizma iz 2011. godine će u narednom periodu dostaviti upravama policija kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova dopis u pogledu nadogradnje postojećeg registra lica “BiH državljani na stranom ratištu u Siriji”, a na osnovu kojeg će se navedeni registri dopunjavati sa podacima osoba koje odlaze i na druga strana ratišta.
  4. Kao rezultat naših prethodnih aktivnosti vezano za uspostavu, odnosno formiranje novog Support tima, potpisan je Poslovnik o radu Support team-a u FBiH, kako bi isti mogao pristupiti planiranim aktivnostima po pitanju razvoja, nadogradnje postojećeg sistema elektronske razmjene podataka policijskih struktura u Federaciji Bosne i Hercegovine ili uspostavi novog sistema, kao i razvoja novih aplikativnih rješenja po zahtjevima korisnika sistema.
  5. Zamjenik direktor Federalne uprave policije i policijski komesari/direktori izražavaju žaljenje zbog mučkog ubistva načelnika kriminalističke policije MUP-a RS, Radenka Bašića, te upućuju duboko saučešće porodici ubijenog kolege, kao i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Reublike Srpske. Također, iskazuju potpunu spremnost za pružanje svake vrste pomoći i podrške kolegama iz MUP- RS-a i SIPA-e prilikom rada na rasvjetljavanju ovog gnusnog ubistva kolege Bašića.
  6. Vezano za prethodnu tačku, odnosno vodeći se dešavanjima oko ubistva načelnika kriminalističke policije MUP-a RS, Radenka Bašić, te slučajevima ubijenih policijskih službenika iz policijskih agencija iz FBiH zauzet je zajednički stav u pogledu prijedloga mjera u cilju snažnije institucionalne zaštite policijskih službenika kroz izmjene zakonske regulative.
  7. Intenzivirati i jačati saradnju između Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po svim linijama i oblastima rada navedenih institucija, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti u borbi protiv kriminala i drugih sigurnosnih pitanja.
  8. Vezano predstavljanje projekata i aktivnosti u pogledu borbe protiv nelegalnog oružja, Federalna uprava policije i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova će periodično dostavljati izvještaje o upotrebi donirane specijalističke opreme Koordinacionom odboru za kontrolu malog i lakog naoružanja kao i donatoru, u ovom slučaju UNDP-u BiH.

Domaćin ovog dvodnenvog sastanka je bila Federalna uprava policije uz finansijsku podršku UNDP-a.