Obilježen 01.07. Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

Dana, 01.07.2022. godine, obilježen je Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine. U jutarnjim satima, federalni ministar unutrašnjih poslova gospodin Aljoša Čampara i zamjenik direktora Federalne uprave policije gospodin Ensad Korman položili su cvijeće ispred Spomen ploče na svečanom ulazu u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a nakon toga i na šehidskom mezarju „Kovači”.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane, na mjestu pogibije bivšeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova, gospodina Joze Leutara, na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i ispred Spomen ploče „Centra za obuku policijskih kadrova Mahir Begić“ u Suhodolu.

Nakon tradicionalnog polaganja cvijeća, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ pred brojnim zvanicama, održana je svečana ceremonija povodom obilježavanja 1. jula Dana policije u Federaciji BiH. Ceremonija je započela počasnim špalirom i postrojavanjem policijskih ešalona.

Nakon što je minutom šutnje i učenjem fatihe odata počast svim stradalim policajcima, prisutnim gostima obratili su se Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Pročitana su imena dobitnika zahvalnica za istaknuti rad i zalaganje policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Federalne uprave policije, kao i službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije.

Zahvalnice zaslužnim kolektivima dodijeljene su: Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Federalnoj upravi Civilne zaštite, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Općini Novi Grad, Općinskoj službi civilne zaštite Novi Grad, Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo, Javnom preduzeću za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo “LOKOM”, Televiziji Hayat i Ženskom vokalnom ansamblu „Allegro“

Pratnju ešalonima davao je orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a za muzički dio manifestacije bio je zadužen Ženski vokalni ansambl Allegro.

Svečanom obilježavanju Dana policije su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, te predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada, predstavnici medija i mnogobrojni građani.