Saopštenje za javnost

U tekstu internet portala „Klix.ba“ pod naslovom „FUP pokrenuo istragu protiv direktora Policijske akademije: Vraćen na posao, pa suspendovan“, citirana je izjava za koju se navodi da je dobijena iz Federalne uprave policije.

Ovom prilikom vas informišemo da Federalna uprava policije ne istupa u javnost u vezi provođenja istrage bez prethodnog odobrenja nadležnog tužilaštva. U konkretnom slučaju navođenje detalja koji se odnose na naslovljeno, nisu proistekli kao odgovor iz Federalne uprave policije, te su kao takvi netačni.

Također, u vezi pomenutog teksta, nismo dobili upit, kako bi se o istom Federalna uprava policije očitovala.

S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje da je Federalna uprava policije iznijela nevdene informacije, u skladu sa Kodeksom za štampu i online medije BiH, zahtjevamo ispravku teksta.

Smatramo da neutemljeno izvještavanje predstavlja zlonamjeran nasrtaj, narušavanje ugleda i digniteta institucije, te stvara pogrešnu sliku o zakonitom radu Federalne uprave policije.

Obavještavamo javnost  da ćemo o svemu navedenom obavjestiti nadležno Tužilaštvo, kako Federalna uprava policije ne bi došla u situaciju da svojim navodnim izjavama ometa istragu i rad tužilaštva.