Održan dvodnevni sastanak Koordinacije direktora FUP-a i komesara/direktora Uprava policija KMUP-ova

U Orašju je u periodu 20. i 21.02.2023. godine, održan redovan sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na održanom sastanku, a u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, prvog dana razmatrana je Informacija o stanju kriminaliteta – sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, kao i stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za januar 2023. godine, te dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada i druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Posmatrajući sveukupno stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, a prema statističkim podacima Uprava policija kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, kao i podacima Federalne uprave policije koji su prezentovani po segmentima za izvještajni period januar-decembar 2022. godinu u odnosu na isti period 2021. godinu, karakteriše:

  • smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 580 manje (ili 3,68%),
  • smanjenje broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 8.936 manje (ili 35,26%),
  • smanjenje broja napada na ovlaštena službena lica za jedan manje (ili 1,43%),
  • dok je došlo do povećanja broja saobraćajnih nesreća za 854 više (ili 4,17%).

Referišući se na sigurnosnu situaciju tokom januara 2023. godine evidentirano je povećanje posmatranih segmenata sigurnosti u odnosu na januar 2022. godine, i to:

  • povećanje broja izvršenih krivičnih djela za 19 (ili 1,70%),
  • povećanje broja saobraćajnih nesreća za 304 (ili 19,86%),
  • povećanje broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 24 (ili 2,10%),
  • dok je broj napada na ovlaštena službena lica četiri, što predstavlja isti broj napada koji je zabilježen i u januaru 2022. godine.

Drugog dana sastanka, istom su prisustvovali članovi Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i Tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su upoznali prisutne o svim aktivnostima koje su u prethodnom periodu poduzeli, s ciljem sačinjavanja pozitivno-pravnih propisa vezanih za segmente izrade jedinstvene policijske uniforme.

Na ovom dvodnevnom sastanku svoje učešće su uzeli predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini / Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, gospođa Dijana Stevanović, koja je prisutne upoznala o Zaključcima sa sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost EU – BiH Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o ključnom prioritetu 12 – koji obuhvata osiguravanje slobode izražavanja medija i zaštitu novinara, naročito kroz osiguravanje odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja protiv novinara i medijskih uposlenika, s ciljem uspostavljanja evidencija u nadležnim policijskim tijelima.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

1. Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine kroz iskazane parametre za jasno definisane oblasti koje se obrađuju u Informacijama o stanju kriminaliteta-sigurnosti, a koje se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH tokom 2022. godine, kao i tokom januara 2023. godine, ocjenjuje se kao zadovoljavajuće.

2. Zamjenik direktora Federalne uprave policije i policijski komesari/direktori su nakon iscrpne razmjene mišljenja i utvrđenih smjernica svojih daljih aktivnosti, dali punu podršku i iskazali svoju opredijeljenost za poduzimanje mjera i radnji proisteklih iz Trećeg Peer review izvještaja – stručne analize borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, sačinjenog od strane nezavisnih eksperata koje je imenovala Evropska komisija.

3. Rukovodioci policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što su iznijeli probleme kadrovske nepopunjenosti, posebno zbog činjenice da se tokom prethodnih godina nije vršio dovoljan prijem novih policijskih službenika, dok se u narednom periodu očekuje veliki odljev kadrova zbog odlaska policijskih službenika u penziju, donesen je zaključak o neophodnosti da se iniciraju potrebne aktivnosti, s ciljem raspisivanja javnih konkursa za prijem policijskih službenika, čime bi se održao kontinuitet u osiguravanju visokog stepena sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine.

4. Nakon što su predstavnici Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i Tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine, upoznali prisutne o svim dosadašnjim aktivnostima na izradi predmetnih propisa, ali i aktivnostima koje su preostale do okončanja sveukupnog procesa, donesen je zaključak da će se za navedenu Uredbu tražiti saglasnost od policijskih komesara, direktora i ministara unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, kako bi se krenulo u okončanje procedure upućivanja predmetnog propisa Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na usvajanje.

5. U cilju održavanja što višeg nivoa stanja sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, donesen je zaključak da će se u narednom periodu osnaživati i širiti međusobna saradnja Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po svim segmentima rada, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti.