Održan sastanak Koordinacije direktora FUP-a i komesara / direktora Uprava policija KMUP-ova

Redovan sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, održan je u Neumu dana 23.04.2024. godine.

Domaćin predmetnog sastanka bilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko- neretvanskog kantona, na kojem se kratko obratio ministar unutrašnjih poslova gosp. Marijo Marić, pozdravljajući ovakav vid saradnje rukovodioca policijskih institucija u Federaciji BiH, i koji je istakao da:”Saradnja cjelokupnog aparata sigurnosnog sistema na području Federacije Bosne i Hercegovine, kao i uzajaman angažman te razmjena informacija, predstavljaju neizostavan segment uspješne borbe protiv kriminaliteta.”

Prisutni rukovodioci su elaborirali Informaciju o stanju kriminaliteta – sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za period januar-mart 2024. godine, koja na statistički način prezentuju, i u kojoj se prikazuje postignuti nivo rada policije u svim segmentima zakonskih nadležnosti, kao i druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, prema podacima kantonalnih Ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, prezentovanih po zadatim segmentima za posmatrani period u odnosu na uporedni period 2023. godine, karakteriše povećanje:

  • broja izvršenih krivičnih djela za 385 ili 10,82%,
  • broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 508 ili 13,96%
  • broja napada na ovlaštena službena lica za 2 ili 14,29%
  • dok je evidentirano smanjenje broja saobraćajnih nesreća za 95 ili 1,78% u odnosu na isti period 2023. godine

Na ovom sastanku rukovodioca policijskih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju davanja pune podrške uspješnom poduzimanju mjera i aktivnosti iz okvira zakonskih nadležnosti iz domena sigurnosnog sektora, učešće su uzeli gđa. Halima Skopljak predstavnica Misije OSCE-a u BiH, gđa. Dijana Stevanović predstavnica Delegacije Europske unije u BiH, gosp. Christopher McMurray i gosp. Alija Kulić iz Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gđa. Edina Topić i gdin. Edin Kovač, predstavnici OHR – Ured Visokog Predstavnika.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

  1. Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, kroz iskazane parametre za jasno definisane oblasti koje se obrađuju u Informacijama o stanju kriminaliteta-sigurnosti, a koje se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH tokom perioda januar – mart 2024. godine, ocjenjuje se kao zadovoljavajuće.                                                                                                                                           
  2. Rukovodioci policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine daju svoju punu podršku i saglasni su da se u narednom periodu oformi Radna grupa koju će činiti predstavnici svih policijskih institucija sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, sa ciljem uspostavljanja Amber Alert sistema – poruka koju distribuira sistem za uzbunu o otmici ili nestanku djeteta gdje se od javnosti zatraži pomoć u pronalaženju nestale ili otete djece.                       
  3. Pokrenuta je inicijativa u definisanju kaznenih odredbi vezanih za član 7. stav 3. tačka a) „Zakona o komunikacijama BiH“ „Službene novine BiH“, broj : 31/03, 75/06, 32/10 i 98/12), kojim se definiše pružanje telekomunikacijskih usluga u smislu zaključivanja pisanog ugovora sa korisnicima, obzirom da se prilikom kupovine SIM kartica za „prepaid“ pretplatničke brojeve koji se nerijetko koriste prilikom izvršenja širokog spektra krivičnih djela, što izvršiocima omogućava anonimnost prilikom kupovine istih, čime je smanjena mogućnost utvrđivanja identiteta lica prilikom dokumentovanja krivičnih djela.                                  
  4. Jednoglasno je donesen zaključak da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Federalnom upravom policije uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da se što hitnije u parlamentarnu proceduru dostavi izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH,  sa ciljem da se nabavka policijskih uniformi uokviri u član 10. predmetnog Zakona, u smislu nabavke po posebnim procedurama, obzirom da dosadašnja zakonska regulativa omogućava “opstruiranje” (žalbe) postupaka javnih nabavki policijskih uniformi u nedogled, ime se dovode u situaciju policijske agencije da ne mogu izvršiti nabavku policijskih uniformi.                                                                                                                                                   
  5. Prisutni iskazuju nazadovoljstvom brojem smještajnih kapaciteta i opremanjem kadeta na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, te traže od resornog ministra da poduzme sve raspoložive aktivnosti na rješavanju gorućih problema o kojima je bio u prethodnom periodu informisan, te da rukovodioce Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova što hitnije informiše o učinjenom.
6. U cilju održavanja što višeg nivoa stanja sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, donesen je zaključak da će se u narednom periodu osnaživati i širiti međusobna saradnja Federalne uprave policije i Uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po svim segmentima rada, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti.