U operativnoj akciji “Lasta” pronađeni zasadi “Cannabisa”

Dana, 18.07.2024. godine, policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga, poduzimali su mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Hercegovačko-neretvsnskog kantona, općina Čapljina, mjesto Gabela, s ciljem sprečavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge. Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a po naredbama Općinskog suda u Čapljini, izvršen je pretresa više lica, objekata i motornih vozila, te lokacija (parcela) u mjestu Gabela na kojima je osumnjičeno lice izvršilo sadnju opojne droge “cannabis”, a s ciljem dokumentovanjem krivičnog djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, slobode je lišeno lice inicijala P.K. (1965) iz Metkovića s prebivalištem u Gabeli, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičnog djela. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto oko 600 grama cannabisa, manja količina opojne droge amfetamin, mobilni telefon, te jedna automatska puška sa pripadajućim okvirom i mecima. Na parcelama na kojima je izvršen zasad, pronađeno je ukupno 36 stabljika biljne vrste “cannabis sativa L”, vaga za precizno vaganje i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje opojne droge.

Navedeno lice se sumnjiči da je na području Hercegovačko-neretvsnskog kantona neovlašteno proizvodilo opojnu drogu “cannabis”, koju je sadilo na poznatim lokacijama u Čapljini, a potom pripremalo i pakovalo za daljnju preprodaju. Pored toga, pronađeni su i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, kao i krivičnim djelom nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Predmetno lice je kriminalistički obrađeno i predato u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje će odlučivati o njegovom daljnjem statusu.