Održan sastanak Koordinacije direktora FUP-a i komesara / direktora Uprava policija KMUP-ova

Redovan sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara/direktora Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, održan je u Goraždu dana 23./24.07.2024. godine.

Domaćin predmetnog sastanka bilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona, na kojem su se kratko obratili Premijer gosp. Edin Čulov, ministar unutrašnjih poslova gosp. Nusret Hubjer, policijski komesar Damir Bogunić pozdravljajući ovakav vid saradnje rukovodioca policijskih institucija u Federaciji BiH te istakli važnost proaktivne saradnje cjelokupnog sigurnosnog sektora u FBiH i šire, uz svakodnevnu komunikaciju i razmjenu kriminalističko obavještajnih podataka između policijskih agencija koje dovodi do povećanja stepena sigurnosti kod građana, što predstavlja naš primarni zadatak.

Prisutni rukovodioci su elaborirali Informaciju o stanju kriminaliteta – sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za period januar-juni 2024. godine, koja na statistički način prezentuje, i u kojoj se prikazuje postignuti nivo rada policije u svim segmentima zakonskih nadležnosti, kao i druga aktuelna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, prema podacima kantonalnih Ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, prezentovanih po zadatim segmentima za posmatrani period u odnosu na uporedni period 2023. godine, karakteriše povećanje:

  • broja izvršenih krivičnih djela za 684 (ili 9,74%),
  • broja napada na ovlaštena službena lica za jedan (ili 3,45%)
  • broja saobraćajnih nesreća za 173 (ili 1,54%),
  • te broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.274 (ili 16,60%).

Na ovom sastanku rukovodioca policijskih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju davanja pune podrške uspješnom poduzimanju mjera i aktivnosti iz okvira zakonskih nadležnosti iz domena sigurnosnog sektora, učešće su uzeli gosp. Christopher McMurray i gosp. Alija Kulić iz Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kao i gdin. Edin Kovač, predstavnik OHR – Ured Visokog Predstavnika. Također, sastanku je prisustvovala i gđa. Dijana Stevanović predstavnica Delegacije Europske unije u BiH, koja se u svom izlaganju dotakla institucionalnog i sistematskog praćenja slučajeva napada i prijetnji novinarima akcentuirajući zaštitu slobode medija i sigurnost novinara kao jedan  od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EU o zahtjevu BiH za članstvo u EU podnoseći izvještaj i zahtjev za usvajanje  Nacrt opisa zadataka za kontakt osobe za sigurnost novinara u policiji – Smjernice.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci, i to:

 1 . Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, kroz iskazane parametre za jasno definisane oblasti koje se obrađuju u Informacijama o stanju kriminaliteta-sigurnosti, a koje se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH tokom perioda januar – juni 2024. godine, ocjenjuje se kao zadovoljavajuće.

Prisutni rukovodioci policijskih agencija u Federaciji BIH razmatrali su sigurnosni aspekt koji se tiče počinjenih krivičnih djela ubistava nakon čega je donešen zaključak da iako statistički gledano broj ovih krivičnih djela jeste u porastu situacija na terenu pokazuje da su predmetni slučajevi rasvjetljeni što bi trebalo svakako povećati osjećaj sigurnosti kod građana.

 2.  Rukovodioci policijskih organa u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavljaju sa datom podrškom već formiranoj Radnoj grupi za uspostavljanje Amber Alert sistema –te usvajaju prijedlog da se izvrši proširenje broja članova Radne grupe imenovanjem po još jednog člana ispred svih institucija. Imajući na umi zajednički cilj uspješne uspostave Amber Alert Sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine predlaže se ažuriranje i nadogradnja već postojeće baze podataka nestalih osoba.

 3.  Kada je riječ o deficitarnim stručnim osposobljavanjima policijskih službenika u FBiH, posebno u oblastima kriminalističke tehnike i kontradiverzione zaštite, direktori i policijski komesari su usvojili zaključak da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova što hitnije izradi i dostavi kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova planove stručnog osposobljavanja sa okvirnim brojem službenika i izraženom cijenom za pohađanje deficitarnog stručnog osposobljavanja, kako bi se u što skorije vrijeme započelo sa obukama. U vezi sa redovnom obukom policijskih službenika na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova zatražiti informaciju o predloženom planu obuka kadeta koja sadrži prijedlog ciklusnog kapaciteta usaglašenog shodno traženim potrebama.

 4.  S ciljem sagledavanja problema cjelokupnog opseg rada sistema AFIS/APIS Bosne i Hercegovine zadužuje se Federalna uprava policije da se u ime kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova obrati Ministarstvu sigurnosti BiH s ciljem zadobivanja zvanične informacije o ispravnosti radnih stanica na području Federacije Bosne i Hercegovine te stanju u pogledu ažuriranosti unošenja podataka u iste kako bi se mogli poduzeti potrebni koraci za ublažavanje problema rada sistema AFIS.

 5.  U narednom periodu Federalna uprava policije će izraditi jednoobraznu Instrukciju o postupanju u slučajevima nasilja nad novinarima i medijskim radnicima koja proističe iz Nacrta opisa zadataka za kontakt osobe za sigurnost novinara u policiji – Smjernice implementacije ključnog prioriteta 12 iz Mišljenja EU o zahtjevu BiH za članstvo u EU te će istu dostaviti kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na usaglašavanje konačnog teksta Instrukcije kako bi se finaliziralo potpisivanje i početak primjene iste.

 6.  Intenzivira se raniji zaključak da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Federalnom upravom policije uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da se što hitnije u parlamentarnu proceduru dostavi izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, sa ciljem da se nabavka policijskih uniformi uokviri u član 10. predmetnog Zakona, u smislu nabavke po posebnim procedurama, obzirom da dosadašnja zakonska regulativa omogućava “opstruiranje” (žalbe) postupaka javnih nabavki policijskih uniformi u nedogled, ime se dovode u situaciju policijske agencije da ne mogu izvršiti nabavku policijskih uniformi.

 7.  Sva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova će u roku od 15 dana Federalnoj upravi policije dostaviti primjedbe, sugestije ili eventualnu saglasnost za potpisivanje dostavljenih:

– Sporazuma o zajedničkoj nabavci usluge održavanja informacijskog sistema za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policije u Federaciji Bosne i Hercegovine;

 – Aneksa Sporazuma o uređivanju međusobnih odnosa, prava i obveza Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova u vezi održavanja informacijskog sistema za elektronsku razmjenu podataka iz evidencija policije u Federaciji Bosne i Hercegovine i

– Izmjena i dopuna Sporazuma o potražnoj djelatnosti policijskih tijela u Federaciji Bosne i Hercegovine.