Dva lica iz Konjica lišena slobode, pronađena plantaža sa 45 stabljika Cannabisa

U dane, 01. i 02.09. 2024, godine, policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su na području grada Konjica, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršili pretresanje osoba i uviđaj na tri lokacije, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedene operativne akcije, kodnog naziva „VINIŠTE“, izvršeni su pretresi osoba i tri uviđaja na području Konjica, te su tom prilikom lišene slobode osobe inicijala E.M. (1980) i A.A. (1985) iz Konjica, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičng djela, kojom prilikom je pronađeno 45 stabljika Cannabisa i određena količina osušene i pripremljene biljne zeljaste materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Cannabis“.

Ova lica se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, područja grada Konjica, tokom 2024. godine, organizovali neovlašten uzgoj opojne droge, odvojene u tri parcele na kojima su proizvodili, odnosno uzgajali pronađenu opojnu drogu, a koju su dijelom pripremljenu čuvali u stanu gdje borave.

Navedena lica su lišena slobode i kriminalistički obrađena, te će o njihovom daljnjem statusu odlučivati nadležno Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.