23.7.2020. – U sklopu OTA “Fenix” izvršeno 18 pretresa

U nastavku operativno taktičke akcije kodnog naziva „Fenix“, policijski službenici Federalne uprave policije su u suradnji sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dana 23.07.2020. godine, nastavili sa koordiniranim aktivnostima na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja i dokazivanja izvršenja krivičnih djela „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340., a u vezi s krivičnim djelima „Prijevara“ iz člana 294., „Krivotvorenje isprava“ iz člana 373., “Utaja iz člana 290., „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“ iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, na osnovu Naredbe nadležnog Suda danas su izvršeni pretresi na 18 lokacija na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta dokumentacija koja se može dovesti u vezu izvršenja gore navedenih krivičnih djela. Isto tako tokom današnjih pretresa pronađena je i privremeno oduzeta određena količina NN bijela praškaste materija koja svojim izgledom asocira na opojna narkotička sredstva „Amfetamin“, vaga za precizno vaganje i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom.

Podsjećamo, u sklopu akcije “Fenix” u prethodnom periodu oduzeto je više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja navedenih krivičnih djela, te su poduzete druge aktivnosti na dokumentovanju grupe lica koja se međusobno udružila s ciljem vršenja krivičnih djela i sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su prethodno jasno isplanirali i pripremali nabavku, uvoz, trasport, prodaju, leasing uslugu/kreditiranje i otuđenje određenog broja motornih vozila. Isto tako dana 14.07.2020. godine izvršen je pretres auto-otpada na području Srednjobosanskog kantona, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više šasija motornih vozila za koje postoje osnovi sumnje da je na istim izvršeno krivotvorenje brojeva, te dokumentacija za motorna vozila koja se može dovesti u vezu izvršenja predmetnih krivičnih djela.

Policijski službenici  Federalne uprave policije i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u narednom periodu nastavljaju rad.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *