Okončana koordinirana akcija FUP-a i MUP-a RS vezano za krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i dr.

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana, 30.09.2020. godine u zajedničkim kooridiniranim aktivnostima sa pripadnicima Minsitarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, PU Trebinje, a pod nadzorom Hercegovačko-neretvanskog Kantonalnog i Okružnog javnog Tužitaštva Trebinje, podzimali mjere mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju krivičnih djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. i „Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“ iz člana. 371. KZ F BiH kao i više krivičnih djela počinjenih na teritoriju Republike Srpske između ostalih i krivična djela „Pustošenje Šuma“ i „Nedozvoljene epsploatacije mineralnih sirovina“ opisanih u Krivičnom Zakonu Republike Srpske.
U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe općinskog suda u Mostaru izvršeni su pretresi na dvije lokacije na širem području Grada Mostara, te su lišena slobode dva lica inicijala M.M.M. (1978.) i E.M. (1972.) koje se sumnjiče za gore navedena krivična djela.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“ cca 1-2 kg, veća količina eksploziva cca 13 kg, dvije ručne bombe, puška, veća količina municije, tri ručne radio stanice, mobilni telefonski aparati, sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti korištteni kao dokaz u krivičnom postupku. 

Pored navedenog policijski službenici su poduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti locirali na području Općine Istočni Mostar, plantažu sa nasadama Indijske konoplje u vezu sa kojojm se dovode osumnjičeni M.M.M i E.M. Na predmetnoj plantaži istog dana izvršen je uviđaj, kojom prilikom je izuzeto 56 stabljika indijske konoplje. 

Lica lišena slobode su kriminalistički obrađena u prostorijama Federalne uprave policije, nakon čega su predata policijskim službenicima MUP-a RS na daljnje nadležno postupanje, s tim da je protiv istih nadležnom Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili gore navedena krivična djela.