FUP u posjetu primio predstavnike Velike Britanije vezano za jačanje saradnje i postojećih prijateljskih odnosa

Danas, 20.01.2021. godine, Zamjenik direktora Federalne uprave policije, gdin. Ensad Korman je u posjetu primio predstavnike Velike Britanije vezano za jačanje saradnje i postojećih prijateljskih odnosa kroz usaglašavnje Nacrta Memoranduma o razumjevanju između navedene Ambasade i Federalne uprave policije, čije potpisivanje je planirano u što skorije vrijeme.
 
Sveobuhvatan cilj navedenog memoranduma je zvanično sklapanje sporazuma u pogledu pružanja podrške Ambasade Velike Britanije Federalnoj upravi policije kroz donaciju određene materijalno tehničke opreme koja će biti od velikog značaja da se cjelosti implementiraju prethodno započeti projekti s akcentom na uspostavu radio sistema putem digitalnih repetitora na području Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Ovim putem izražavam poštovanje i zahvalnost oficirki za vezu Britanske carine gđi. Jackie Hurst  i njenim saradnicima koji su izdvojili vrijeme i posjetilili Federalnu upravu policije u namjeri da se u narednom periodu uspostavi i ojača međusobna saradnja u cilju efikasnijeg djelovanja u borbi protiv organizovanog i teškog kriminala. Takođe, zahvaljujemo se Vladi Velike Britanije, odnosno Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini jer od 2016. godine nesebično pružaju podršku ovoj Upravi kroz implementaciju pojedinih projekta, različitih vidova obuka policijskih službenika, te određene donacije informacionih tehnologija za uspostavu informacionih sistema u Upravi policije. Federalna uprava policije je otvorena i spremna za svaki vid saradnje jer smatram da dobra i uspješna saradnja može rezultirati obostarnim zadovoljstvom, istakao je Korman.
 
U konačnici dogovoren je način budućeg djelovanja i međusobne saradnje između Uprave policije i Ambasade Velike Britanije u BiH, koja je od izuzetnog značaja za ove dvije države.