Lišeno slobode jedno lice iz Mostara zbog postojanja osnova sumnje da je putem Youtube kanala upućivao ozbiljne prijetnje novinaru portala iz Širokog Brijega

Policijski službenici Federalne uprave policije od 20.01.2021. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju lica i krivičnog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, počinjenog na štetu novinara portala iz Širokog Brijega.

U sklopu navedenih aktivnosti, dana 20.01.2021. godine službenici Federalne uprave policije su lišili slobode lice iz Mostara  inicijala  H.P. (1994.), zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičnog djela, na način da je putem Youtube kanala upućivao ozbiljne prijetnje po život i tjelo novinaru navedenog portala.

Imenovani je od ranije poznat policijskim organima zbog istih ili sličnih krivičnih djela, a protiv istog je ova Uprava policije već ranije podnijela Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Obzirom da je osumnjičeni nakon podnošenja Izvještaja ponovo, a unazad pet dana, nastavio sa prijetnjama istom novinaru, te nakon što je Udruženje novinara BiH podnijelo prijavu ovoj Upravi policije, prikupljeni su materijalni dokazi na osnovu kojih je osumnjičeni H.P. lišen slobode 20.01.2021. godine, te je nakon kriminalističke obrade 21.01.2021. godine predat nadležnom Tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Od strane nadležnog Suda, a na Zahtjev postupajućeg tužitelja  osumnjičenom H.P. je određena mjera pritvora od 24 sata.
 
Službenici Federalne uprave policje će danas postupajući po Naredbi Općinskg suda u Mostaru izvršiti pretres kuće koju koristi osumnjičeni na području općine Mostar.