Na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „MAK“ u cilju suzbijanja zloupotrebe opojnih droga lišeno jedno lice iz Zenice

Policijski službenici Federalne uprave policije su danas, 7.5.2021. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona započeli sa aktivnostima na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „MAK“ u cilju suzbijanja zloupotrebe opojnih droga na području grada Zenice. 

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Zenici izvršen je  pretres prostorija, pokretnih stvari i predmeta na području općine Zenica,  koje koristi lice inicijala A.H. (1983.), koje se sumnjiči za izvršenje  krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina NN materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Cannabis Sativa L“, a koja je bila pripremljena i upakovana za dalju uličnu prodaju, te digitalna vaga za precizno vaganje i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krvičnom postupku.

Trenutno je u toku kriminalistička obrada lica A.H., te će isto uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu u zakonskom roku biti predato nadležnom tužilaštvu.