Zbog djela visoke korupcije u JP Autoceste FBiH slobode lišeno pet osoba

Dana, 10.09.2024. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona proveli operativnu akciju pod nazivom „Landfill“ zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZFBiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. KZFBiH, „Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne“ iz člana 254. KZFBiH, „Pranje novca“ iz člana 272. KZFBiH i „Pomaganje“ iz člana 33. KZFBiH.

Po naredbi Kantonalnog suda u Zenici izvršeni su pretresi na devet lokacija u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu, kojom prilikom su slobode lišena lica inicijala E.V. (1965) iz Sarajeva, M.N. (1989) iz Žepča, B.Z. (1988) iz Odžaka, R.K. (1973) iz Sarajeva i M.M. (1975) iz Sarajeva zbog sumnje u počinjenje koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa.

Navedena lica će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.